Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  02.01.2006 10:19:29

Tabákové firmy by mohly růst i v r.2006

Tabákové firmy na celém světe loni čelily přísnějším vládním omezením kouření a reklam na tabákové výrobky a také snižujícím se počtům kuřáků a vyšším daním. Přesto ale akcie tří největších firem (Altria Group, British American Tobacco a Japan Tobacco) posilují na rekordní úrovně. Zisky rostou, protože výrobci cigaret expandují v méně rozvinutých zemích, jako jsou např. Indonésie a Rusko, kde kuřáci přecházejí k dražším značkám. Díky návykovému charakteru nikotinu rovněž tabákové firmy mohly zvýšit ceny, což bývá pro většinu výrobců spotřebního zboží obtížné.

Podle Concepcion Morenové z bruselské firmy Petercam Asset Management jsou tabákové firmy dobře angažovány na nových trzích a jde o obor s velmi neelastickou poptávkou. Morenová i další analytici soudí, že akcie tabákových firem budou zřejmě posilovat i v letošním roce, i když nebudou oproti celkovému trhu vynikat tolik jako loni. Akcie firmy Altria (jejíž součástí je i Philip Morris ČR) loni posílily o 28 % (včetně dividend), akcie British American Tobacco o 52 % a akcie Japan Tobacco o 49 % (včetně dividend). Všechny tři tituly svým výkonem překonaly hlavní akciové indexy svých zemí.

Tabákové firmy překvapily investory. Ti očekávali, že výrobci cigaret budou mít více potíží s protikuřáckými zákony v západní Evropě a se soudními spory v USA. Altria v říjnu odhadovala, že její zisk v roce 2005 vzroste až o 12 % na 5,10 USD na akcii. Zisk Altrie za 3Q překonal očekávání analytiků. Generální ředitel British American Tobacco Paul Adams v říjnu prohlásil, že firma v roce 2005 dosáhne rekordního zisku. Zisk za prvních 9 měsíců 2005 vzrostl o 23 %. Firma Japan Tobacco 31.10. zvýšila výhled zisku pro rok 2005 na rekordních 189 mld. JPY (v přepočtu 1,6 mld. USD).

Během posledních let se téměř nezměnila strategie tabákových firem: snižovat náklady, zvyšovat ceny a vyplatit investorům přibližně polovinu zisku prostřednictvím dividend a odkupů akcií. Podle Jonathana Fella z londýnské pobočky Morgan Stanley někteří investoři tabákové akcie ignorují, protože se o nich tolik nemluví v médiích. Fell říká, že když jsou akcie považovány za nudné, je to dobře - někdy to znamená, že takové akcie jsou přehlížené a podhodnocené. Fell v posledních čtyřech letech hodnotí tabákový průmysl jako atraktivní pro investory. Nejvíce doporučuje akcie British American a Imperial Tobacco. Fell odhaduje, že akcie tabákových firem by letos mohly posílit o 20 %.

Predikovaný růst akcií tabákových společností ve světě se dle našeho názoru nebude týkat akcií Philip Morris ČR (PMČR), a to především z důvodu absence pozitivního faktoru akvizic. Rovněž tendence zákonného omezování spotřeby tabákových výrobků (zvyšování daní, zákaz reklamy, zákaz kouření na veřejných místech a jiné) na hlavních trzích společnosti (Česká republika a Slovensko) bude negativně ovlivňovat hospodářské výsledky tabákového koncernu.

PMČR již několik let vyplácí dividendu ve výši 100% čistého zisku. Loni společnost vyplatila 1 606 na akcii ze zisku roku 2004 (8,6% dividendový podíl). Výše výsledku hospodaření PMČR za rok 2004 byla kladně ovlivněna výplatou mimořádné dividendy (818 mn - 298 na akcii) ze zadržených zisků slovenské dceřinné společnosti. Atlantik FT očekává, že PMČR i letos vyplatí 100% čistého zisku 2005, což by mělo představovat 1 225 na akcii (6,7% výplatní poměr). PMČR by mohl rovněž nad rámec 100% výplatního poměru z čistého zisku vyplatit až 399 na akcii ze zadržených zisků minulých let.

ZDROJ: Bloomberg, ATLANTIK FT
AUTOR: Milan Vaníček
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688