Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  28.12.2005 15:02:58

Roční bilancování na devizovém trhu


CZK/EUR


Závěrem roku je čas pro menší bilancování. Koruna prožila úspěšné období. 2. ledna tohoto roku otevírala svoji pozici na 30,44 CZK/EUR, dnes 28.12. (7:30 hod SEČ) se aktuálně obchoduje v kurzu 28,95 CZK/EUR. Ročního minima koruna dosáhla 26.05., kdy se obchodovala za 30,62 CZK/EUR. Naproti tomu své nejlepší roční úrovně a zároveň své historické maximum vůbec 28,80 CZK/EUR koruna zaznamenala minulý týden 22.12. Do konce roku už nečekáme, že by svou pozici koruna nadále vylepšila, jestliže ano, nijak výrazný pohyb to nebude.

Česká ekonomika si jako celek připsala nejlepší rok v novodobé historii po roce 1989. Růst HDP za loňský rok se bude pohybovat kolem 5 %. Inflace možná nepřesáhne 2 %. Reálné mzdy vykazují slušnou dynamiku, ale zároveň nepředbíhají růst produktivity práce. Růst exportu je vyšší než růst importu, ekonomika je postavena na zvyšujících se čistých exportech.

Je zde však celá řada strukturálních problémů, jejichž řešení se dlouhodobě odsouvá, protože není politická vůle je prosadit. Přestože ekonomika vykazuje růst, fiskální politika je velmi nedisciplinovaná, veřejné rozpočty jsou ve velkých deficitech. Struktura státního rozpočtu je nepříznivá. Až 80 % výdajů jsou tzv. mandatorní výdaje (výdaje ze zákona směřující zejména na transferové platby), investiční možnosti vlády jsou pak velmi omezené. V této souvislosti lze přivítat, že se podařilo letos uzavřít dohodu o rozpočtu EU do roku 2013. Česko by za určitých okolností bylo čistým příjemcem až ve výši 93 mld. CZK ročně. Tyto prostředky mohou být použity na rozvoj zanedbané infrastruktury a vytvořit prostor pro hospodářský růst v dlouhodobém horizontu. Další výzvou pro tvůrce hospodářské politiky je reforma zdravotnictví a důchodového zabezpečení.


Dlouhodobý výhled


V následujícím roce předpokládáme, že koruna bude nadále posilovat a v závěru roku se bude pohybovat kolem hodnoty 28,00 CZK/EUR. Bude tím pokračovat reálná konvergence domácí ekonomiky s eurozónou. Za předpokladu, že existují dva konvergenční kanály, a to kurzový a inflační, a vzhledem k faktu, že česká ekonomika dosahuje prakticky totožné inflace jako ekonomika eurozóny, pak těžiště této konvergence bude v kurzovém režimu.


CZK/USD


Uplynulý rok bychom mohli označit jako rok dolaru. Začátkem ledna se dolar obchodoval za 1,3580 USD/EUR. Postupně posiloval k hodnotám 1,2000 USD/EUR. Začátkem září došlo ke korekci a euro posílilo na 1,2550 USD/EUR. Závěr roku opět patří dolaru. 4.12. dosáhl maxima 1,1740 USD/EUR. Aktuálně se obchoduje za 1,1920 USD/EUR (7:30 hod SEČ).

První obchodní den tohoto roku 2.ledna koruna začínala na silných 22,45 CZK/USD. Ročního maxima koruna dosáhla 19. března, kdy jsme mohli dolar nakoupit jen za 21,93 CZK/USD. Nejdražší byl dolar 14. července, a to za 25,37 CZK/USD. Dnes se obchoduje za 24,28 CZK/USD (7:30 hod SEČ).

Příčiny pro silný dolar lze především hledat v úrokovém diferenciálu ve prospěch dolaru, který se v průběhu roku nadále zvyšoval. V současnosti činí 2 %. Základní úroková míra na euru je 2,25 %, na dolaru 4,25 %. Hospodářství eurozóny sužoval v uplynulém roku nízký hospodářský růst, který se pohyboval kolem 1,5 %. Mnohé země eurzóny se rovněž potýkají se strukturálními problémy na trhu práce a tíží je vysoké zdanění. Týká se to především největších ekonomik Německa a Francie. Eurozóna se také potýkala s rozpočtovou disciplínou zakotvenou v tzv. Paktu stability. Země eurozóny se po nátlaku Německa a Francie dohodly na méně přísných rozpočtových pravidlech. Vyskytly se i některé problémy se zavedením eura. Zatímco pro některé země jako je např. Irsko působí úroková politika expanzivně, pro Německo je málo expanzivní, a dochází tak přesunu kapitálu v rámci eurozóny. Současný stav je nevýhodný rovněž pro Itálii, která dokonce spekulovala o znovuzavedení liry. Tento krok by měl ovšem obrovské transakční náklady, protože celý svůj veřejný dluh by byli nuceni splácet v eurech, nikoli v lirách.

Ekonomika USA, na rozdíl od té evropské, vykazuje vysoký růst přesahující 4 %. Inflace je prozatím pod kontrolou, i když její riziko je nadále zvýšené. FED (americká centrální banka) proto praktikuje politiku zvyšujících se úrokových měr. Úrokové míry banka zvýšila už třináctkrát v řadě. Vysoké úrokové míry umožňují financovat obrovský schodek amerického zahraničního obchodu, jež z velké části vzniká z obchodu s Čínou.


Dlouhodobý výhled


Příští rok už tak pozitivně pro dolar nevidíme. Otázkou zůstává jestli se úrokový diferenciál mezi eurozónou a USA bude zmenšovat, zůstane zachovaný nebo naopak dojde k jeho zvýšení. Problémem číslo jedna bude vnější nerovnováha USA v podobě schodku zahraničního obchodu. Ve Spojených státech se v současnosti hromadí velké množství krátkodobého kapitálu a protože se jedná o velmi likvidní investice, k odlivu kapitálu může dojít velmi rychle.


CZK/SKK


Měnový pár česko – slovenská koruna vykazuje známky dlouhodobé stability. Začátkem roku byl kurz 0,7856 CZK/SKK. Dnes se obchoduje za 0,7665 CZK/SKK (7:30 hod SEČ). Svého maxima česká koruna dosáhla 14.11. s kurzem 0,7519 CZK/SKK. Nejdráž jsme slovenskou korunu nakupovali 16.2. za 0,7920 CZK/SKK.

Letošní rok byl pro Slovensko ve znamení prosperity. Slovenská ekonomika vykazuje ještě vyšší růstové parametry než ekonomika česká. Za letošní rok se odhaduje růst HDP ve výši 6 %. Inflace je pod kontrolou a růst HDP je tažen čistými exporty. I Slovensko bude v příštím roce hospodařit s výrazným rozpočtovým schodkem, přestože je u kormidla proreformní pravicová vláda. Z tohoto titulu je nutné zkoumat příčiny současných fiskálních nerovnováh států středoevropského regionu v širším kontextu. Zprávou číslo jedna pro slovenský devizový trh byl vstup slovenské koruny do měnového režimu ERM2 (měnový režim před zavedením eura). Slovensko se stalo první zemí ze středoevropského regionu, která tento krok učinila. Analytici byli překvapení, tak brzký vstup nečekali. ČNB má na tuto problematiku odlišný názor, chce v režimu ERM2 setrvat jen po nejkratší možnou dobu. Obává se spekulativních ataků na korunu a rozkolísání doposud stabilního kurzu české koruny.


Dlouhodobý výhled


Pro příští rok předpokládáme, stejně jako v Česku, akceleraci spotřebitelské poptávky, která přispěje k růstu HDP v příštím roce. Růst HDP se tak bude držet nadále na vysokých úrovních. Bude zajímavé sledovat co provede pobyt slovenské koruny v měnovém režimu ERM2. Vzhledem k vysokému potenciálu slovenské ekonomiky, očekáváme že oslabující trend slovenské koruny vůči koruně české bude přerušen, dojde ke stabilizaci a spíše ke slabému posilování slovenské koruny.



Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s. je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s téměř dvěmi tisícovkami firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 17 mld. Kč. Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688