Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  20.05.2005 14:06:41

FED není spokojen s predikcí makroukazatelů


Dnešní čerstvé vyjádření vrcholného představitele amerického Rezervního systému Donalda Kohna vzbuzuje mnoho pochyb o přesnosti projekcí makroekonomických dat Spojených států. Kohn vyzval k razantnímu a okamžitému zlepšení při projekcích a modelování inflace. Dalším, podle něj nekonzistentním údajem, jsou předpovědi úspor a vůbec kalkulace celé funkce úspor, která se využívá při konstrukci tohoto ukazatele. Své obavy vysvětloval na příkladu jádrové inflace, jejíž meziroční změna a následná predikce pro letošní rok je „přinejmenším překvapující“. Tyto a další podezření má Kohn ve svých poznámkách, které budou součástí jeho přednášky na Fóru o monetární politice, která se bude konat ve Frankfurtu. Upozornil rovněž, že policy-makeři by mohli profitovat ze znalosti informací o tom, jak firmy nebo pracovníci stanovují své požadavky o mzdách a cenách svých výrobků a samozřejmě jak inflační očekávání mohou a budou ovlivňovat tento proces.

 

Americký Fed totiž podle jeho slov používá výzkumy a studie ekonomů, které mohou být ovlivněny jejich znalostmi a informacemi o předpovědích od jiných ekonomů. Tím se analytici dostanou k informacím o záměrech domácností a celý koloběh může být spuštěn. O věrohodnosti takových studií se vedou dlouhé polemiky, což z druhé strany oslabuje pozici celého Fedu. Články o vývoji finančních, potažmo akciových, trhů jsou jistě pohodlné, ovšem jsou často ovlivněny a založeny na subjektivních okolnostech například co se týče likvidity, měnících se prémií za inflační riziko atd. Jejich reprezentativnost tím obrovsky ztrácí.

 

Kohn také poznamenal, že jakmile zůstanou očekávání na stabilní úrovni, mohl by Fed tolerovat omezené změny v inflaci, ovšem je do té doby, než bude potvrzen menší výkyv na jakoukoli stranu jako nástup dlouhodobého trendu. Kohn ve svém vystoupení ve Frankfurtu plánuje zavést diskusi na téma modelování inflace. Vede ho k tomu fakt, že používaný model pro predikci inflace v USA je starý (používá se od 70. let). Do tohoto modelu se podle něj promítá až příliš velkou měrou podíl cen ropy a hlavních nerostných surovin dovážených do Spojených států.

 

Vliv této polemiky na americké trhy bude jistě enormní. Minimálně do té doby, než bude celá „aférka“ vysvětlena. Prozatím se čeká chladná reakce ze strany investorů, což by mohlo v první fázi obchodování snížit objemy. Představa poklesu trhu není nereálná, bude však do značné míry záležet na vyjádření Federálního rezervního systému jako celku. Přece jen hlasy jednoho (i když významného) představitele obvykle nenabývají více průlomových rozměru.

 

Autor:

 

Bc.Petra Coufalová

 

 

 



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688