Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  04.04.2005 11:46:43

Atlantik FT - výhled pro 14.týden - Eurozóna

Eurozóna/SRN - Index firemní aktivity služeb Eurozóny (03 2005, úterý) a rozhodnutí ECB o úr. sazbách/prohlášení ECB a tisková konference ECB k rozhodnutí o úr. sazbách (čtvrtek) jsou nejvýznamnějšími makroekonomickými událostmi týdne. Budou také zveřejněny index PPI Eurozóny (02 2005, pondělí 11.00 CET), maloobchodní tržby Eurozóny (02 2005, úterý), průmyslové zakázky SRN (02 2005, středa) a průmyslová výroba SRN (02 2005, čtvrtek).
Eurozóna - Index firemní aktivity služeb - Čekáme pokles indexu firemní aktivity služeb Eurozóny na 52,5 a trh na 52,7 (Reuters) resp. na 52,8 (Bloomberg) z 53,0 v únoru. Odhady naše i trhu by znamenaly mírné oslabení ve srovnání s únorem jinak slabého růstu aktivity odvětví, stejně jako v průmyslu (byť tam bylo oslabení výraznější). Nepříznivě se do výsledků promítne výrazné zdražení ropy stejně jako slabost průmyslu. Data by měla potvrdit, že tak jako jiné předstihové indikátory (indexy nákupních manažerů průmyslu Eurozóny, firemní aktivity služeb Eurozóny, indexy Ifo a ZEW sentimentu ek. očekávání) jsou ukazatele většinou výrazně níže než loni zhruba na ročních minimech. V únoru pokračoval slabý růst produkce, nových zakázek, zaměstnanosti a cen vlastní produkce, naopak rychlý je růst cen vstupů, očekávání je nadále optimistické, přes poslední poklesy. Slabší růst odvětví mají největší ekonomiky Eurozóny v pořadí Francie, SRN, Itálie. Ekonomika/průmysl se ocitly na hraně stagnace v H2 (což potvrdily poslední výsledky HDP, jež velmi zklamaly) po mírném zrychlení růstu v H1. Důvodem slabosti ekonomiky a jejího uvadajícího klimatu ve druhém pololetí bylo jednak zpomalení růstu čistého exportu, jednak trvalá slabost domácí poptávky. Úroveň eura pro ekonomiku příliš silná, navíc dále může posílit; kvůli tomu zřejmě došlo ke zvýšení nejistoty/opatrnosti ek. subjektů (veřejnost, experti, domácnosti, firmy) z drahé ropy a tím i snížení růstu světové ekonomiky a oslabení jediného faktického zdroje růstu ekonomiky, tedy exportu a tím i celé ekonomiky, domácí poptávka a trh práce jsou navíc stále slabé; Celý rok ek. růst táhne export, růst domácí poptávky je slabý a přispívá nepatrně k celkovému růstu ekonomiky. Předstihové ukazatele ek. cyklu Eurozóny (index nákupních manažerů průmyslu Eurozóny resp. index firemní aktivity služeb Eurozóny, index Ifo) naznačují trvalou ek. slabost i letos (indexy jsou níže než loni). Hlavní motor růstu, růst ekonomiky Spojených států bude méně silný než dříve, nepříznivě budou působit slabost domácí poptávky (spotřeba a investice, výdaje do zásob kvůli výše zmíněným důvodům), drahá ropa, silné euro a strukturální potíže ekonomiky.
Eurozóna - Rozhodnutí ECB o úr. sazbách, prohlášení ECB a tisková konference vedoucích představitelů ECB k rozhodnutí o úr. sazbách - Čekáme s trhy, že úr. sazby nebudou změněny, v prohlášení k rozhodnutí o úr. sazbách by ECB (stejně jako na tiskové konferenci jejích nejvýznamnějších představitelů) by měl být potvrzen příznivý inflační výhled, měly by zaznít komentáře přiznávající nižší ek. růst.
Eurozóna - Maloobchodní tržby - Trhy čekají pokles o 0,1% m/m (Bloomberg) resp. o 0,2% m/m (Reuters) po růstu o 0,3% m/m v lednu, meziročně maloobchodní tržby mají vzrůst o 0,1% m/m (Reuters) resp. o 0,2% m/m (Bloomberg) po růstu o 0,6% m/m v lednu. Data nic nemění na tom, že růst spotřeby domácností je slabý. Uvadající růst exportu, opatrnost firem a malý růst investic, stále velké strukturální strnulost ekonomiky nedovolují oživit trh práce a slabý růst mezd a tím i slabý růst spotřeby domácností a domácí poptávky. Mnoho by se na ponurém výhledu nemělo změnit ani letos.
Eurozóna - Index PPI - Trhy čekají růst indexu PPI Eurozóny o 0,4% m/m (Bloomberg, Reuters) po růstu o 0,6% m/m v lednu. Meziroční růst indexu PPI Eurozóny se má zvýšit na 4,1% (Bloomberg, Reuters) z 3,9% v lednu. Meziroční výrobní inflace zůstává poněkud zvýšená kvůli růstu cen energií, cenové tlaky se ale nepřenášejí do jádrové případně spotřebitelské inflace kvůli slabé, málo rostoucí ekonomice, tedy nevyužitým produkčním kapacitám ekonomiky, slabému trhu práce, nízkému růstu mezd. Přestože jádrový index PPI roste mírně rychleji než v předchozích měsících, jeho růst je stále malý. Také silné euro efekt růstu ceny ropy zmenšuje. Firmy navíc vzhledem k napjaté konkurenci a silnému euru hledají úspory nákladů a zvyšují efektivitu třeba na úkor zaměstnanosti a vyhýbají se zvyšování cen. Potvrzují to i výsledky indexu nákupních manažerů průmyslu Eurozóny - růst cen vstupů je stále velmi silný, zatímco ceny vlastní produkce průmyslníků rostou stále málo (byť více než dříve, k částečnému přenosu inflačních tlaků dochází). Také pro ECB nejsou inflační tlaky dostatečně významné (ECB před nimi pouze varovala, ví však, že poptávkové inflační tlaky jsou slabé viz menší růst mezd).
Dlouhodobý inflační výhled je příznivý (čekáme spolu s trhy a ECB pokles inflace Eurozóny letos pod 2,0% y/y) kvůli nevýraznému růstu ekonomiky a silnému euru. Poslední prudký růst ceny ropy zřejmě může zbrzdit dlouhodobý pokles celkové inflace k 1,0%.
SRN - Průmyslové zakázky, průmyslová výroba - Trhy čekají jejich pokles o 0,2% m/m (Reuters) resp. meziměsíční stagnaci (Bloomberg) po poklesu o 3,5% m/m v lednu, průmyslová výroba má dle trhu oslabit o 1,3% m/m (Bloomberg) resp. o 1,2% m/m (Reuters) po růstu o 2,8% m/m v lednu. Výsledky průmyslové aktivity byly na přelomu reku znatelně zlepšené, nicméně předstihové indikátory naznačují, že růst optimismu byl planý, slabost průmyslu a celé ekonomiky by měla opět převládnout.
Očekávaný dopad dat na trhy: Data by měla jednotně potvrdit nízký růst ek. aktivity jež slábne a domácí poptávky, což by mělo být dobré pro dluhopisový trh a horší pro trh akcií. Rozhodnutí ECB o úr. sazbách a komentáře ECB k rozhodnutí o úr. sazbách by mohlo přinést další díl reflexe o slabosti ekonomiky a tedy existuje možnost pro příznivý impuls pro finanční trhy také v podobě náznaků, že úr. sazby se dlouhodobě nebudou zvyšovat.
Firemní výsledky: British Airways, Endesa (obě úterý)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.04.2006Atlantik FT - HOT 14.4. - ČEZ, makro, volno Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.07.2005Atlantik FT - ekonomický výhled 14.7 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.04.2005Atlantik FT - HOT 14.4. - politika, PMČR, Orco Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
04.04.2005Atlantik FT - výhled pro 14.týden - trhy v USA Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688